Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sýrové trojhránky

Potřebujeme:

  • 200 g sýra feta (lze nahradit balkánským sýrem)
  • 100 g sýra ricotta (lze nahradit tvarohem)
  • 1/4 hrnku nastrouhané mozzarelly
  • 1 rozšlehané vejce
  • bílý pepř
  • 15 listů těsta filo (lze nahradit listovým těstem)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rozehřátého másla
  • Troubu rozehřejeme na 180°C. Sýr feta nebo balkánský sýr dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme sýr ricotta nebo tvaroh, nastrouhanou mozzarellu, vejce a pepř a dobře promícháme. Jeden list těsta dáme na vál, potřeme ho olejem smíchaným s máslem a složíme po délce na třetiny. Na jeden roh těsta filo dáme lžíci sýrové směsi. Roh přeložíme tak, aby vznikl trojúhelník. Pokračujeme dál, až se dostaneme na konec těsta. Stejně zpracujeme zbývající listy těsta. Použijeme-li listové těsto, rozválíme ho na velmi tenký plát, nakrájíme na čtverce a po naplnění sýrovou směsí přeložíme na trojúhelníky. Trojhránky dáme na vytřený plech, potřeme směsí oleje a másla a pečeme asi 20 minut dozlatova a dokřupava.

Zapékané sýrové chlebíčky

Potřebujeme tyto suroviny:

  • 1 veka
  • 150 g nadrobno nakrájené šunky
  • 1 vejce
  • 150 g jogurtu
  • 150 g strouhaného sýra


Z jogurtu, nastrouhaného sýra, šunky a vejce umícháme pomazánku a natřeme na plátky veky. Plech vyložíme papírem na pečení a naskládáme na něj chlebíčky. Dáme do předehřáté trouby a pečeme při 175°C asi 20 minut (dozlatova

Cikánské sýrové toasty

Potřebujeme:

  • 1 chlebíčková veka
  • 3 sýry se šunkou
  • česnek třený se solí
  • máslo
  • petrželka
  • kapie

Veku nakrájíme a grilujeme ji do zlatova po obou stranách. Toasty potřeme česnekem a sýrem se šunkou a znovu grilujeme potřenou stranu asi jednu minutu. Hotový toast ozdobíme kousíčkem másla, zelenou petrželí a proužkem kapie.

Sýrové roládky

Doba přípravy: 30min.

Náročnost: Snadné

Suroviny:

200 g plátkového sýra   200 g šunky   100 g másla   2 ks taveného sýru   180 g pomazánkového másla   4 stroužky česneku   1 ks cibule   kapie, sůl , pepř

Příprava:

Ze směsi másla, taveného sýra Želetava, pomazánkového másla Želetava, soli, pepře a najemno nakrájené kapie, cibule a česneku utřeme pomazánku. Na jednotlivé plátky sýra poklademe plátky šunky a potřeme malým množstvím pomazánky.

Pomazánku roztíráme pouze do střední části plochy, aby se nám sýr dobře balil a pomazánka nevylézala ven.

Hotové roládky zabalíme do kuchyňské fólie nebo alobalu a necháme v chladničce ztuhnout. Podáváme v celku nebo nakrájené na dvou centimetrové jednohubky.

Obměnou může být větší sýrová rolka. Plátky sýra rozložíme v pekáčku na alobal či silikonovou podložku do třech řad po třech plátcích, tak aby se plátky po okrajích překrývaly.

Necháme pár minut změknout v troubě, tak aby se nám plátky spojily ale zároveň neroztekly. Sýrový plát necháme vychladnout a postupujeme stejně jako u malých ruliček.

Smažené jednohubky

Suroviny:

125 g tvrdého sýru, 125 g ricotty, 2 lžíce petrželky, 3 lžíce směsi čerstvých bylinek (např. pažitka, majoránka, libeček, kerblík, petrželka ..), 2 lžíce sladké papriky, pepř, 60 g nasekaných oříšků (dle vlastní fantazie), snítky bylinek na ozdobu.

Postup:

Smícháme tvrdý sýr s ricottou, přidáme 2 lžíce petrželky, pepř, a vymícháme. Ze směsi tvoříme kuličky, dáme na talíř, přikryjeme, a dáme na 20 minut do lednice. Na plech vysypeme oříšky a necháme do zhnědnutí péct. Pečeme při menší teplotě, aby se oříšky nespálily. Necháme vychladnout. Jednotlivé suroviny (oříšky, bylinky a papriku) dáme každou zvlášť do misky a obalujeme sýrové kuličky v těchto směsích. Dáme na talíř, necháme ještě zchladnout v lednici a před podáváním zdobíme čerstvými bylinkami.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář