Kuřecí polévka s mandlemi
Suroviny:
2 menší kuřecí prsa bez kosti, odblaněná, slunečnicový olej, 4 šalotky, mrkev, kuřecí vývar (asi 750 ml), kůra z poloviny citronu, 40g loupaných mandlí, světlá sojová omáčka, citrónová šťáva, 30g mandlových lupínků, pepř, sůl.
Postup:
Prsíčka nakrájíme na nudličky, mezitím si na pánvi (woku) rozehřejeme olej, přidáme na kolečka nakrájené šalotky, smažíme cca 2 minuty, přidáme prsíčka a za stálého míchání smažíme další 4 minuty, až jsou po všech stranách opečené dozlatova. Přidáme na proužky nakrájenou mrkev a ještě chvíli smažíme. Poté přidáme do woku vývar a přivedeme k varu. Do vroucího vývaru dáme lžičku citrónové kůry, mleté mandle a dochutíme sojovou omáčkou a citrónovou šťávou. Vaříme dalších zhruba 5 minut na mírném plameni, osolíme, opepříme, přisypeme část mandlových lupínků a ještě chvíli vaříme. Polévka se podává vařící, na talíře přidáme zbylé osmažené mandlové lupínky.
Francouzská cibulačka
Tato delikátní polévka se hodí jak do horkých letních dnů, tak k zimnímu krbu. Součástí je sýr Gruyere, což je tradiční švýcarský sýr vyráběný z kravského mléka. Pokud se vám ho nepodaří sehnat, můžete zkusit řeckou variantu graviera.
Suroviny
3 lžíce másla
1 kg cibule nakrájené na plátky
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce cukru
1 lžíce mouky
4 šálky kuřecího vývaru
4 šálky telecího nebo hovězího vývaru
1 sklenička brandy
(francouzská) bageta
300 g sýru Gruyere
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
doba přípravy: 40 minut
komentář
(pavla, 17. 3. 2010 15:59)