Ingredience: Těsto: 220 g polohrubé mouky, 100 g másla, 120 g moučkového cukru, 1 vejce, 2 žloutky, 1 prášek do pečiva Náplň: 500 ml mléka, 500 g tvarohu, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový pudink, 150 ml oleje, 1 vejce, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr Sníh: 5 bílků + 5 lžic pískového cukru | | | Postup přípravy: Vejce, žloutky, cukr a máslo ušleháme, přidáme mouku s práškem do pečiva. Vyšleháme do hladka. Pokud je těsto tužší, přidejte trochu horké vody. Nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče. Náplň: vše smícháme dohromady a nalejeme do pekáče na těsto. Dáme péct a asi po 10-ti minutách můžeme přidat ovoce (to aby nepropadlo až na dno). Ušleháme tuhý sníh s cukrem a před dopečením nandáme na těsto. Dopečeme do zlatova. | |
Ingredience: 1 kg žebírek, 1 lžička kakaa, 1 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky kmínu, sůl, 1/2 lžičky papriky, pepř, 1/2 lžičky oregána, 280 ml teplé vody, 2 lžíce medu, 2 lžíce šlehačky, citron a řeřicha na ozdobu | | | Postup přípravy: Nejprve žebírko upečeme dozlatova (asi 25 minut) a slijeme omastek. Kakao smícháme s moukou, kmínem, paprikou a přidáme oregáno, sůl, pepř, vodu a med. Tímto zalijeme žebírko a pečeme ještě asi 30 minut, dokud se omáčka nevypeče a maso nezměkne. Hotové žebírko pokrájíme na kousky a upravíme na talíř. Do omáčky v pekáči vlijeme šlehačku a přivedeme k varu. Hotovou omáčkou přelijeme maso. | |
Počet porcí: 4 | Doba přípravy: 60 min. | |
| | | těsto je do pekáčku o velikosti 20×35 cm 3 vejce 10 dkg moučkového cukru 20 dkg másla 20 dkg zakysané smetany (nemusí být tučná) 20 dkg polohrubé mouky 1 prášek do pečiva 7 dkg hořké čokolády 7 dkg mléčné čokolády máslo na vymazání pekáčku hrubá mouka na vysypání pekáčku marmeláda na slepení rozřízn.dezertu čokoláda rozředěná ztuž.tukem na polití oříšky na posypání čokolády
Celá vejce ušleháme do pěny s cukrem. Rozehřátou čokoládu s rozehřátým máslem nalijeme do vaječné pěny, přidáme zakysanou smetanu a mouku rozmíchanou s práškem do pečiva. Nalijeme do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku, upravíme a dáme do předehřáté trouby péct na 170 st. Pečeme cca 25 minut. Před vyndáním zkusíme zapíchnout špejli a když se těsto nelepí už máme upečeno. Studený dezert rozřízneme, namažeme marmeládou a opět dáme na sebe. Polijeme čokoládou trochu rozdělanou ztuženým tukem a posypeme sekanými ořechy. | | |
Jablečné bonbony
Suroviny:
400g jablek, 200g listového těsta, 1 vanilinový cukr, 1 skořicový cukr, nasekané vlašské ořechy, med, mouka na vál.
Postup:
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, jablka nakrájíme na malé kousky a podusíme ve vlastní šťávě s vanilinovým a skořicovým cukrem. Mezitím si na tenký plát rozválíme těsto na pomoučeném válu, rozkrájíme na stejně velké obdélníčky (cca 6 x 12 cm) a poklademe na ně dušená jablka. Obdélníčky zatočíme do tvaru bonbónku, dáme na plech, vyložený pečicím papírem, a pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C zhruba 5 – 10 minut. Teplé upečené bonbony pokapeme medem a posypeme vlašskými oříšky.
Obrácený koláč s hruškami
Suroviny:
3 hrušky (nejlépe máslovky), 100g krupicového cukru, 50g másla + trocha na vymazání formy, 20g nesolených nasekaných pistáciových oříšků, 150g listového těsta.
Postup:
Z cukru za stálého míchání vytvoříme karamel, přidáme máslo, promícháme. Formu vymažeme máslem a směs z karamelu a másla nalijeme na dno formy, na to pokládáme plátky hrušek, a přikryjeme plátkem z listového těsta. Pečeme v troubě při teplotě 180°C asi 20 minut. Ihned po upečení koláče formu přikryjeme talířem, obrátíme dnem vzhůru, koláč vyklopíme a zdobíme nasekanými pistáciemi.
Mandlové oplatky se zmrzlinou
Suroviny:
500g vanilkové zmrzliny, 70g másla, 70g mouky, 70g cukru, 70g oloupaných mandlí, skořice.
Postup:
Polovinu mandlí rozmixujeme s máslem, přimícháme cukr a mouku. Z těsta tvarujeme malá tenká kolečka, posypeme lžící nasekaných mandlí a pečeme na plechu (vyloženém pečicím papírem) při teplotě 160°C zhruba 10 minut. Mezitím si na pánvi upražíme zbytek sekaných mandlí se skořicí. Teplými oplatky se skořicovými mandlemi zdobíme zmrzlinový pohár.
Smetana s lískovými oříšky a rozinkami v koňaku
Suroviny:
150g šlehačky, 500g kávové zmrzliny, 30g lískových oříšků, 2 polévkové lžíce rozinek, sklenička koňaku, biskupský chlebíček, máslo, skořice.
Postup:
Rozinky vsypeme do koňaku a necháme změknout, šlehačku vyšleháme a dáme do mrazáku ztvrdnout. Mezitím nasekáme nahrubo lískové oříšky, na másle osmažíme několik krajíčků biskupského chleba a pocukrujeme. Do pohárů rozdělíme zmrzlinu, přidáme vychladnutou šlehačku, kterou posypeme skořicí, odkapanými rozinkami a lískovými oříšky. Podáváme s osmaženými biskupskými chlebíčky.
péťa
(péťa, 17. 3. 2010 16:02)