Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ingredience pro přípravu 4 porcí:pizzy

Křehké neslazené těsto:  | 1/2 lžičky soli | 125 g másla | 0.6 dcl vody | 1 žloutek | 250 g hladké mouky | Zálivka:  | 3 vejce | 1 žloutek | 1 balenío magi dnes sýrové omáčky | 1 špetka soli, kmínu, bazalky, oregana | 1 špetka pepře, sladké papriky | 100 g Nivy | 100 g sýru Gordonzola, 100 g Romaduru | 100 g Ementálu

Příprava:

Rozváleným těstem naplníme koláčovou formu (průměr 22 - 25 cm). Přebytečné těsto odřízneme, znovu rozválíme a rozkrojíme na dva 4 cm široké proužky, které podélně přeložíme. Pomocí rozšlehaného žloutku je přilepíme na dno koláče tak, aby byl rozdělen na 4 stejné části. Uchováme v chladu.

V misce rozšleháme vejce v MAGGI Dnes Sýrové omáčce, osolíme, opepříme a přidáme lžičku Maggi Harmonie chuti. Sýry nakrájíme na tenké plátky.

Do každé části koláče nalijeme připravenou smetanu s vejci a poklademe jiným druhem sýra. Gordonzolu posypeme bazalkou, Nivu oreganem, Romadur kmínem a Ementál paprikou.

Pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Recept: Králičí závitky

Postup přípravy

Plátky králičího masa naklepeme a osolíme. Sýr a mrkev nastrouháme nahrubo a smícháme s utřeným česnekem a nasekanou bazalkou.

Vytvořenou směsí naplníme plátky a zabalíme nebo udělame kapsu. Osmahnem na oleji a dusíme doměkka, sos zahustíme solamylem a přidáme dle chuti pepř.

Suroviny

  • králičí maso
  • mrkev
  • tvrdý sýr
  • česnek
  • čerstvá bazalka
  • sůl
  • pepř
70 minut

Recept: Beskydský králík

Postup přípravy

Králíka rozdělíme na porce, omyjeme, osušíme, potřeme prolisovaným česnekem a necháme přes noc odležet. Uzené maso nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce s rozehřátým olejem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zpěníme dorůžova. Přidáme porce masa, okořeníme, osolíme a osmahneme. Podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme. Když je maso měkké, vyjememe ho, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, opražíme, zalijeme vodou, rozšleháme a povaříme.

Suroviny

  • králičí maso
  • uzené maso
  • cibule
  • česnek
  • bobkový list
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej
  • hladká mouka
60 minut
Avokádová prsa v těstíčku
  

Ingredience: 4 plátky kuřecích prsou, 2 avokáda, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, olej, 3 vejce, 100 g polohrubé mouky, 1/4 l mléka

 
 

Postup přípravy: Očištěná avokáda najemno nastrouháme a smícháme s prolisovaným česnekem. Prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme. Potřeme avokádovou směsí, srolujeme a sepneme párátkem. Vejce rozšleháme s moukou, mlékem a solí. Rolky namáčíme do těstíčka a smažíme ze všech stran.
Podáváme s opékanými brambory a zeleninou.

 

 
   

Žebírko po mexicku

   

Ingredience: 1 kg žebírek, 1 lžička kakaa, 1 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky kmínu, sůl, 1/2 lžičky papriky, pepř, 1/2 lžičky oregána, 280 ml teplé vody, 2 lžíce medu, 2 lžíce šlehačky, citron a řeřicha na ozdobu

 
 

Postup přípravy: Nejprve žebírko upečeme dozlatova (asi 25 minut) a slijeme omastek. Kakao smícháme s moukou, kmínem, paprikou a přidáme oregáno, sůl, pepř, vodu a med. Tímto zalijeme žebírko a pečeme ještě asi 30 minut, dokud se omáčka nevypeče a maso nezměkne. Hotové žebírko pokrájíme na kousky a upravíme na talíř. Do omáčky v pekáči vlijeme šlehačku a přivedeme k varu. Hotovou omáčkou přelijeme maso.

 

Počet porcí: 4  Doba přípravy: 60 min.  
 

Ztracené kuře

   

Ingredience: 100 g kuřecích jater, 6 žemlí, 200 ml mléka, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 3 vejce, 50 g másla, 3 natvrdo uvařená vejce, 1 lžíce petrželové natě

 
 

Postup přípravy: Žemle nakrájíme na kostky, zalejeme horkým mlékem, a zakryté chvíli necháme odstát. Játra, cibuli a česnek umeleme a přidáme k žemlím. Osolíme, opepříme, vmícháme nať, žloutky a sníh z bílků. Zlehka promícháme a polovinu dáme do vymazané a strouhankou vysypané formy. Poskládáme uvařená vejce a dáme zbytek masy. Pokapeme rozpuštěným máslem a dáme do trouby upéct.
Podáváme teplé s bramborovou kaší nebo studené jako nářez.

Zavináče

   

Ingredience: 5 středně velkých solených sleďů, 5 kyselých okurek, 1/2 l mléka, 1/2 l octa, 2 mrkve, 5 cibulí, 2 bobkové listy, 1/2 lžičky tymiánu, 1 lžička semen kopru, 20 zrnek pepře, 1 malá pálivá paprička nebo 1/2 lžičky mleté pálivé papriky, 1 lžíce soli, 4 lžičky moučkového cukru

 
 

Postup přípravy: Sledě zalijeme studenou vodou a 12 hodin máčíme, mezitím vodu 2x vyměníme. Poté ryby vyjmeme, odřízneme hlavy, vykucháme, zbavíme kostí, zalijeme mlékem a na 2 hodiny odložíme na chladné místo. Připravíme marinádu. Tři cibule nakrájíme na kolečka vložíme do hrnce, přidáme ocet, cukr, sůl, tymián, bobkový list, kopr, pepř a papriku a vše asi 10 minut zvolna vaříme pod pokličkou. Necháme vychladnout, scedíme. Plátky sleďů rozložíme kůží dospod, tři okurky podélně rozčtvrtíme. Na každé filé položíme kousek okurky, svineme a sepneme párátkem. Do skleněné nádoby vkládáme ve vrstvách na kolečka nakrájené okurky, kolečka mrkve, syrové cibule a zavináče. Vlažnou marinádu přecedíme přes síto a zalijeme sledě. Necháme vychladnout, pak zavináče přikryjeme a na 5 dní necháme na chladném místě uležet.

Zapečené mleté maso

   

Ingredience: 500 g mletého masa (míchané hovězí + vepřové), rajský protlak, 3-5 stroužků česneku, olej, zelenina (rajčata, papriky, cibule, mrkev), brambory, mléko, máslo, sůl, tvrdý sýr

 
 

Postup přípravy: Mleté maso osmahneme na cibulce a oleji, přidáme rajský protlak, zeleninu pokrájenou na kousky a prolisovaný česnek podle chuti a dusíme do měkka. Mezitím uděláme bramborovou kaši, měla by být řidší než běžná přílohová. Do pekáčku dáme masovou směs, zalijeme kaší, posypeme sýrem a zapékáme cca 20-30 minut

Zapékané karbanátky

   

Ingredience: Karbanátky: 500 g mletého masa, 1 na jemno nakrájená cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 2 lžíce sekané petrželové natě
1 kg brambor, olej, 4 rajčata, 1 dl rajčatové šťávy (nebo zředěný kečup), sůl, pepř

 
 

Postup přípravy: Maso smícháme s cibulí, prolisovaným česnekem, natí, osolíme, opepříme a vytvarujeme menší karbanátky. Klademe na pekáč vymazaný olejem a v troubě na středním stupni 15 minut pečeme. Mezitím nakrájíme brambory na tenké plátky a na oleji je opražíme. Na předpečené karbanátky navrstvíme brambory, zakryjeme plátky rajčat, zalejeme šťávou, kterou jsme osolili a opepřili. Dáme do trouby zapéct.
Podáváme s rýží.

 

Zapékané mexické plátky

   

Ingredience: 750 g řízků (vepřové, kuřecí, krůtí), 8 stroužků česneku, pepř, chilli, sůl, olej, 1 sterilované papriky, 3 čerstvé slovenské zelené papriky, šlehačka
Tatarská omáčka: 4 lžíce majolky, mléko na zředění, 4 stroužky česneku, chilli, 1 lžíce petrželky

 
 

Postup přípravy: Řízky naklepeme, osolíme, posypeme pepřem a chilli ( koření podle chuti). Na pánev dáme rozpálit olej a řízky rychle osmažíme. Po osmažení řízky, včetně výpeku, přendáme na pekáček, přidáme sterilované papriky a na nudličky pokrájené zelené papriky, na plátky nakrájený česnek, zalijeme šlehačkou, popřípadě ještě dosolíme. A dáme péct do trouby. Kdo chce může přidat i kukuřici.
Podáváme s různě upravenými brambory, přelité tatarkou. Maso by mělo mít ostřejší česnekovou chuť.

Zapékané kuřecí maso s lečem a sýrem

   

Ingredience: vykostěné kuřecí maso, 1 cibule, lečo, slanina, 2 tavené sýry, Romadur, mléko, sůl, pepř, vegeta

 
 

Postup přípravy: Zapékací misku vymažeme olejem, na dno naskládáme kolečka cibule, slaninu nakrájenou na kostky, kuřecí maso, osolíme, opepříme, zalijeme lečem, zalijeme rozšlehanými sýry s mlékem a vegetou. Přikryjeme a pečeme 40 minut.
Příloha - těstoviny.

Zabijačkový guláš

   

Ingredience: 70 g sádla, 2 cibule, 500 g vepřové plece, 2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 250 g vepřového srdce, 250 g vepřových jater, kmín, 80 g hladké mouky, sůl, 1-3 stroužky česneku, majoránka

 
 

Postup přípravy: Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky pokrájené maso, zasypeme sladkou a pálivou paprikou, promícháme a zalijeme vroucí vodou. Jakmile se maso začne vařit, vložíme na kostky nakrájená srdce a játra. Posypeme kmínem a uvaříme do poloměkka. Nakonec vše zahustíme mouku rozmíchanou ve studené vodě a dochutíme solí, česnekem a majoránkou. Zvolna uvaříme doměkka.

Zakryté hovězí plátky
   

Zakryté hovězí plátky

Ingredience: 4 hovězí plátky, 750 g cibule, 200 g libového uzeného bůčku nebo anglické slaniny, sladkokyselé okurky 4-5 podle toho jak jsou velké, sůl, pepř, hořčice, olej, hladká mouka, Tatra mléko

 
 

Postup přípravy: Plátky naklepeme, po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a po jedné straně potřeme hořčicí a obalíme v mouce - klasická příprava roštěnek. Dáme na rozpálený olej a po obou stranách zprudka opečeme. Vyndáme na talíř a do výpeku dáme asi 1/3 cibule a necháme ji do zlatava osmažit. Pak přidáme plátky masa, podlijeme troškou vody a dusíme, ale ne úplně do měkka. Na druhou pánvičku dáme trochu oleje, zbytek nakrájené cibule, na kostičky nakrájený bůček nebo slaninu a na nudličky pokrájené okurky. Trochu osolíme, opepříme. Necháme dusit asi 15 minut. Když je maso asi do 3/4 hotové, přendáme do pekáčku i se sosem, přikryjeme směsí z cibule, uzeného bůčku a okurek, tak aby bylo maso zakryté. To celé polijeme Tatra mlékem a dáme do trouby dodělat, asi na 30 minut. Mléko by se mělo po stranách "škvířit". Podáváme s brambory, hranolky atd.

Zámecká drůbeží játra

   

Ingredience: 500 g drůbežích jater, 2 větší cibule, 2 větší jablka, pepř, sůl, paprika, hladká mouka

 
 

Postup přípravy: Cibuli oloupeme a nakrájíme asi na 1/2 cm kolečka (lépe, když se nerozpadnou - nezabírají tolik místa při smažení), oloupaná jablka nakrájíme na 1 cm kolečka, pak z každého vypíchneme jádřinec (uzávěrem od rumu). Cibuli i jablka poprášíme moukou a na oleji opečeme. Přendáme do nahřátého kastrolku. Drůbeží játra naporcujeme na menší kousky, posypeme pepřem, paprikou a jemně obalíme v mouce. Ve stejném oleji jako cibuli a jablka orestujeme asi 8 min. játra, pak je posolíme, přendáme na nahřáté talíře, obložíme osmaženou cibulí a jablky.
Jako příloha je dobrá rýže, kterou na talíři zalijeme výpekem, který jsme rozředili trochou vody a přikápli sojovku. Netřeba zahušťovat. Ideální by bylo smažit najednou na dvou pánvích a pak výpek slít dohromady, aby cibule a jablka nevychladly.

 

Zámecká paštika

   

Ingredience: 400 g vařeného nebo pečeného králičího masa, 300 g syrového vepřového bůčku bez kosti, 1 větší cibule, 100 g slaniny, 2 vejce, 1 lžička paštikového koření, 1 lžička grilovacího koření, 2 stroužky česneku, sůl, olej na vymazání formy

 
 

Postup přípravy: Maso umeleme s cibulí, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, vejce, koření, rozdrcený česnek, osolíme a směs důkladně promícháme. Chlebíčkovou formu vymažeme a paštikovou hmotu naplníme asi do 3/4. Vložíme do pekáčku s horkou vodou, přikryjeme alobalem a v předehřáté troubě vaříme asi 90 minut. Občas kontrolujeme, aby se voda v pekáčku nevyvařila. Hotovou paštiku vyklopíme a necháme vychladnout. Studenou ji nakrájíme na plátky a podáváme obloženou sezóním ovocem nebo zeleninou a pečivem. Místo králičího masa můžeme použít i maso ze zvěřiny.

 Zámecká paštika
   

Ingredience: 400 g vařeného nebo pečeného králičího masa, 300 g syrového vepřového bůčkugrilovacího koření, 2 stroužky česneku, sůl, olej na vymazání formy

 
 

Labužnický kapr

Suroviny:

6 kousků kapra, 80 g másla, 80g oleje, 0,25 l světlého piva, 0,25 l vývaru, 40g loupaných mandlí, 50g vlašských ořechů, 50g rozinek, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř, 100g chlebové střídky, bylinky a citron na ozdobu.

Postup:

Kapra stáhneme, osolíme,opepříme, pokapeme citronem a olejem a necháme v ledničce odležet. Na pánvi na zbylém rozehřátém oleji kapra prudce po obou stranách opečeme, přendáme do pekáče na rozpuštěné máslo, přidáme chleba namočený v pivu, rozinky, a nasekané oříšky. Podlijeme trochou vývaru a pečeme v troubě do měkka. Hotového kapra klademe na talíř, přelijeme výpekem a zdobíme citronem a čerstvými bylinkami.

Opilé kuře na pistáciích s těstovinami

Suroviny:

1 kuře, 2 dl bílého suchého vína, 100g loupaných pistácií, 1/2 másla, 1 velká cibule, grilovací koření, provensálské koření, sůl, pepř ,petrželová nať, těstoviny.

Postup:

Kuře okořeníme, dovnitř vložíme najemno nakrájenou cibuli, podlijeme vínem a trochou vody. Nahoru nakrájíme máslo. Kuře posypeme oloupanými a nasekanými pistáciemi a dáme péct. Podléváme vodou a vínem. Když je kuře upečené, vyndáme ho na talíř, do šťávy na pekáči nasypeme těstoviny a uvaříme je na skus. Podle potřeby doléváme vodu a víno.

Lososové filety s garnáty

Suroviny:

100g vyloupaných pistácií, 1 cibule, 2 rajčata, 600g lososa, sůl, pepř, 2 lžíce másla, česnek (dle chuti) 100g garnátů, 1 lžíce rajského protlaku, 300ml bujónu, 200ml smetany, 2 lžíce bazalky.

Postup:

Oloupanou cibuli najemno nakrájíme, pistáciové oříšky nasekáme nebo nastrouháme. Omytého lososa osušíme, rozdělíme na 4 filety, osolíme a smažíme 2 minuty na másle po obou stranách. Na zbylém tuku osmažíme cibulku. Přidáme utřený česnek, garnáty, protlak, bujón, smetanu a vše 2 až 3minuty dusíme pod pokličkou. Nakonec nasypeme tři čtvrtiny pistáciových oříšků, přidáme rajčata, bazalku, opepříme a 5 minut necháme odstát. Podáváme s nudlemi. Ozdobíme zbytkem pistácií a bazalkou.

 Okurkový salát s olivami a jogurtovou omáčkou

Okurkový salát s olivami a jogurtovou omáčkou spolu s celozrnným pečivem může být i vydatným obědem.

Ingredience pro 4 osoby:
2 salátové okurky
150 g balkánského sýru
150 g černých oliv
1 bílý jogurt
citronová šťáva
olivový olej
sůl
pepř
Postup přípravy:
Okurky oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Osolíme je a necháme půl hodiny na cedníku, až pustí šťávu.
Pak okurky posypeme kostičkami sýru, olivami a přelijeme jogurtovou omáčkou, kterou připravíme smícháním jogurtu, citronové šťávy, soli, pepře a oleje.

Zeleninový salát s jogurtovou zálivkou

Zeleninový salát s jogurtovou zálivkou...tak to je lehké jídlo, na kterém si budeme dnes pochutnávat.
Ingredience:
30 g ředkviček
30 g mrkve
30 g celeru
30 g cibule
1 rajče
2 listy hlávkového salátu
2 lžíce bílého jogurtu
muškátový oříšek
sůl
lžička hořčice
petrželka
kopr
Návod k přípravě: Zeleninu omyjeme a pokrájíme na malé kousky, salát natrháme. Z jogurtu, hořčice, kopru, petrželky, špetky muškátového oříšku a soli připravíme zálivku, kterou pak přelijeme zeleninu a promícháme.

Francouzský salát s petrželkou a koprem

Hubněte spolu s námi a naším seriálem dietních receptů pro štíhlou linii.

Ingredience:
rajče
půlka menší salátové okurky
ředkvička
půl cibule
1 vejce
lžička olivového olej
lžička vinného octa
sůl
pepř
petrželka
snítka kopru

Návod k přípravě: Vejce uvaříme natvrdo a pokrájíme na kolečka spolu s rajčetem, cibulí, ředkvičkou a okurkou. Promícháme a zalijeme zálivkou s oleje, octa, soli a pepře. Hotový salát posypeme sekanou petrželkou a koprem.

Hovězí na burgundský způsob

Suroviny

1 ¼ sklenice vína
1 šálek olivového oleje
šálek citronové šťávy
5 stroužků česneku
1-2 lžíce nasekaného tymiánu
1-2 lžíce čerstvé majoránky
1,5 kg hovězího masa vhodného k dušení
3 lžíce olivového oleje
250 g slaniny nakrájeného na kostky
1 šálek nakrájeného póru
1 šálek nakrájené karotky
2 šálky krájené cibule
3 lžíce pasírovaného česneku
sůl a pepř
½ šálku mouky
1 lahev červeného vína (jako příloha k jídlu)
1 šálek hovězího bujónu
350 g krájených rajčat
1 pórková nať
2 lžíce čerstvého tymiánu
200 g šalotky
250 g krájených hub (nejlépe shiitake)
4 lžíce másla široké vaječné nudle

doba přípravy: 5 hodin včetně marinování



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

recepty

(martin, 9. 4. 2008 13:09)

máš tady dobrý recepty

fghfgh

(andy, 9. 4. 2008 13:06)

už je to vpoho

anonim

(anonim, 9. 4. 2008 12:33)

je to tu dobre ale trochu pridt :-)