Ingredience: 400 g vařeného nebo pečeného králičího masa, 300 g syrového vepřového bůčku bez kosti, 1 větší cibule, 100 g slaniny, 2 vejce, 1 lžička paštikového koření, 1 lžička grilovacího koření, 2 stroužky česneku, sůl, olej na vymazání formy | | | Postup přípravy: Maso umeleme s cibulí, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, vejce, koření, rozdrcený česnek, osolíme a směs důkladně promícháme. Chlebíčkovou formu vymažeme a paštikovou hmotu naplníme asi do 3/4. Vložíme do pekáčku s horkou vodou, přikryjeme alobalem a v předehřáté troubě vaříme asi 90 minut. Občas kontrolujeme, aby se voda v pekáčku nevyvařila. Hotovou paštiku vyklopíme a necháme vychladnout. Studenou ji nakrájíme na plátky a podáváme obloženou sezóním ovocem nebo zeleninou a pečivem. Místo králičího masa můžeme použít i maso ze zvěřiny. |
Ingredience: 400 g vařeného nebo pečeného králičího masa, 300 g syrového vepřového bůčkugrilovacího koření, 2 stroužky česneku, sůl, olej na vymazání formy | | |
|
Labužnický kaprSuroviny:6 kousků kapra, 80 g másla, 80g oleje, 0,25 l světlého piva, 0,25 l vývaru, 40g loupaných mandlí, 50g vlašských ořechů, 50g rozinek, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř, 100g chlebové střídky, bylinky a citron na ozdobu. Postup: Kapra stáhneme, osolíme,opepříme, pokapeme citronem a olejem a necháme v ledničce odležet. Na pánvi na zbylém rozehřátém oleji kapra prudce po obou stranách opečeme, přendáme do pekáče na rozpuštěné máslo, přidáme chleba namočený v pivu, rozinky, a nasekané oříšky. Podlijeme trochou vývaru a pečeme v troubě do měkka. Hotového kapra klademe na talíř, přelijeme výpekem a zdobíme citronem a čerstvými bylinkami. |
Opilé kuře na pistáciích s těstovinamiSuroviny:
1 kuře, 2 dl bílého suchého vína, 100g loupaných pistácií, 1/2 másla, 1 velká cibule, grilovací koření, provensálské koření, sůl, pepř ,petrželová nať, těstoviny. Postup:Kuře okořeníme, dovnitř vložíme najemno nakrájenou cibuli, podlijeme vínem a trochou vody. Nahoru nakrájíme máslo. Kuře posypeme oloupanými a nasekanými pistáciemi a dáme péct. Podléváme vodou a vínem. Když je kuře upečené, vyndáme ho na talíř, do šťávy na pekáči nasypeme těstoviny a uvaříme je na skus. Podle potřeby doléváme vodu a víno. Lososové filety s garnátySuroviny:100g vyloupaných pistácií, 1 cibule, 2 rajčata, 600g lososa, sůl, pepř, 2 lžíce másla, česnek (dle chuti) 100g garnátů, 1 lžíce rajského protlaku, 300ml bujónu, 200ml smetany, 2 lžíce bazalky.Postup:Oloupanou cibuli najemno nakrájíme, pistáciové oříšky nasekáme nebo nastrouháme. Omytého lososa osušíme, rozdělíme na 4 filety, osolíme a smažíme 2 minuty na másle po obou stranách. Na zbylém tuku osmažíme cibulku. Přidáme utřený česnek, garnáty, protlak, bujón, smetanu a vše 2 až 3minuty dusíme pod pokličkou. Nakonec nasypeme tři čtvrtiny pistáciových oříšků, přidáme rajčata, bazalku, opepříme a 5 minut necháme odstát. Podáváme s nudlemi. Ozdobíme zbytkem pistácií a bazalkou. Okurkový salát s olivami a jogurtovou omáčkouOkurkový salát s olivami a jogurtovou omáčkou spolu s celozrnným pečivem může být i vydatným obědem.Ingredience pro 4 osoby: 2 salátové okurky 150 g balkánského sýru 150 g černých oliv 1 bílý jogurt citronová šťáva olivový olej sůl pepř Postup přípravy: Okurky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme je a necháme půl hodiny na cedníku, až pustí šťávu. Pak okurky posypeme kostičkami sýru, olivami a přelijeme jogurtovou omáčkou, kterou připravíme smícháním jogurtu, citronové šťávy, soli, pepře a oleje.Zeleninový salát s jogurtovou zálivkouZeleninový salát s jogurtovou zálivkou...tak to je lehké jídlo, na kterém si budeme dnes pochutnávat.Ingredience: 30 g ředkviček 30 g mrkve 30 g celeru 30 g cibule 1 rajče 2 listy hlávkového salátu 2 lžíce bílého jogurtu muškátový oříšek sůl lžička hořčice petrželka kopr Návod k přípravě: Zeleninu omyjeme a pokrájíme na malé kousky, salát natrháme. Z jogurtu, hořčice, kopru, petrželky, špetky muškátového oříšku a soli připravíme zálivku, kterou pak přelijeme zeleninu a promícháme.Francouzský salát s petrželkou a kopremHubněte spolu s námi a naším seriálem dietních receptů pro štíhlou linii.Ingredience: rajče půlka menší salátové okurky ředkvička půl cibule 1 vejce lžička olivového olej lžička vinného octa sůl pepř petrželka snítka kopru Návod k přípravě: Vejce uvaříme natvrdo a pokrájíme na kolečka spolu s rajčetem, cibulí, ředkvičkou a okurkou. Promícháme a zalijeme zálivkou s oleje, octa, soli a pepře. Hotový salát posypeme sekanou petrželkou a koprem.
Hovězí na burgundský způsobSuroviny1 ¼ sklenice vína 1 šálek olivového oleje šálek citronové šťávy 5 stroužků česneku 1-2 lžíce nasekaného tymiánu 1-2 lžíce čerstvé majoránky 1,5 kg hovězího masa vhodného k dušení 3 lžíce olivového oleje 250 g slaniny nakrájeného na kostky 1 šálek nakrájeného póru 1 šálek nakrájené karotky 2 šálky krájené cibule 3 lžíce pasírovaného česneku sůl a pepř ½ šálku mouky 1 lahev červeného vína (jako příloha k jídlu) 1 šálek hovězího bujónu 350 g krájených rajčat 1 pórková nať 2 lžíce čerstvého tymiánu 200 g šalotky 250 g krájených hub (nejlépe shiitake) 4 lžíce másla široké vaječné nudle doba přípravy: 5 hodin včetně marinování
|
recepty
(martin, 9. 4. 2008 13:09)